Vi har samlat några förslag på enkla ”hemmahacks” och produkter som minimerar skärmanvändandet och maximerar familjehänget.

Sätt en timer på wifi:ns strömförsörjning
Bestäm gemensamt vilka tider på dygnet som ska vara skärmfria för hela familjen. Exempelvis under läxläsningstid på eftermiddagen eller efter ett visst klockslag på kvällen. För att praktiskt se till att det efterlevs kan man låta en enkel timer styra vilka tider som routern eller wifi:et är igång.

Bygg en kombinerad laddstation och mobilhylla
Skapa ett ”mobilhotell” för hela familjen, placerad långt från sovrum, vardagsrum och matrum. Låt denna mobilhylla bli den enda platsen där familjens skärmar och mobiler laddas. På så sätt hamnar mobilerna inte lika nära tillhands. Här finns en beskrivning på hur du kan bygga en och här kan du hitta extra laddare.

Gör dig av med onödiga skärmar
Det genomsnittliga engelska hushållet sägs ha i snitt 7,4 uppkopplade enheter. Ju fler skärmar och andra uppkopplade prylar som finns därhemma, desto mer lockelser ligger spridda.

Sätt telefonen på gråskala
Mobilupplevelsen blir därmed rejält mycket tristare, vilket minskar lockelsen att förströelseknappra. Här kan du läsa hur du går tillväga. Artikeln är på engelska.

Installera begränsningsappar
Appar som exempelvis Kidslox eller Moment ger dels en bild av hur mobilanvändandet ser ut och kan även styra hur mycket åtkomst som familjemedlemmar får till olika appar eller enheter.

Lämna laddaren hemma när du reser bort
Det håller dig från att slösa på batteriet och minskar därmed skärmtiden.

Köp en engångskamera i början av semestern och använd den istället
En engångskamera håller dig från att hala upp telefonen varje gång en familjestund ska dokumenteras. Annars är det lätt hänt att man passar på att kolla Instagram i samma veva.